Ісус. 2003.

Автор: Олексій Леонов
Матеріал: Шамот
Місцезнаходження: Приватна колекція
Розмір: 43 х 32 х 30


Портрет став першим у авторській серії портретів Ісуса Христа. Ця робота відрізняється особливою внутрішньою енергією, променистим, глибоким, живим поглядом, що іскриться радістю, мудрістю та оптимізмом. Тут Христос – утілення тієї сили, яка постійно підтримує і дає наснагу, силу, надію, примирення та досягнення гармонії у будь-яких життєвих ситуаціях.
«Будьте досконалі, як Отець ваш Небесний» (Мф. 5:48) – Христовий заповіт людству. Життя Ісуса є прикладом того, як прожити життя у служінні і віддати себе світові.
Призначення людського життя, згідно з християнським ученням, – досягти порятунку. Здобути його допомагає нематеріальна божественна сила – благодать. Сенс життя людини – стати гідним отримати його від Бога. Саме Ісус Христос стає джерелом благодаті через церкву. Благодать сходить на людину за допомогою молитви та церковних обрядів, що й забезпечує духовне життя. Тільки за допомогою благодаті і з напругою волі можна осягнути істинну християнську любов. Ідеал любові досягається не відразу, а в міру духовного росту, пов’язаного з молитвою та аскезою. Справжня любов – не сентиментальне переживання і не емоції, а вольове прагнення до блага та непричинення зла.
Відповідно до Нагірної проповіді Христа, досягнуть внутрішнього блаженства (щастя) ті, хто усвідомив свою залежність від Бога у всьому, ті, хто визнав свою бідність внутрішню і прагне наповнитися божою мудрістю, ті, хто свідомо переносить скорботи та поневіряння, несправедливість і гоніння в ім’я віри; ті, чиї серця відкриті для Бога і Його світу, ті, хто передовсім шукає Божого Царства. Серед необхідних якостей, що ведуть до блаженства, Ісус називає такі: лагідність, чистота серця, правдивість, милосердя, примирення. Знання законів життя про повернення добрих діянь добром, а злих – злом багато в чому допоможе людині чинити правильно.