Шрі Рамакрішна. 2004.

Автор: Олексій Леонов
Матеріал: Шамот
Місцезнаходження: Частное собрание
Розмір: 52 х 49 х 27

«Я практикував усі форми релігій: індуїзм, християнство, іслам та різноманітні форми індуїстських сект. Я зрозумів, що вони ведуть до Бога, але різними шляхами. Субстанція єдина з різними іменами, і кожен шукає одне і те ж. Іди зі щирим і чистим серцем через будь-які ворота, і ти досягнеш витоків вічного блаженства. Але не кажи, що твоя релігія краща за інших», – говорив Шрі Рамакрішна Парамахамса (1836 – 1886), підбиваючи підсумок своїх духовних практик як єдність релігій.

Індійський реформатор індуїзму, містик, проповідник і громадський діяч, один із найбільш шанованих релігійних лідерів Індії вважав, що для відродження Індії та всього людства потрібна єдина релігія, проповідував духовну спорідненість усіх духовних учень. Шрі Рамакрішна сформулював головну вимогу релігійної етики – не зречення від світу, а виконання своїх обов’язків. Усвідомлення Бога є найвищою метою людського життя, оскільки тільки це може принести найвищу радість і гармонію. Бог – єдиний, Він як особистий, так  і безособовий одночасно відомий під різними іменами у різних релігіях, які істинні настільки, наскільки здатні повести до усвідомлення абсолютної істини. Чистота розуму, цнотливість – головна умова для усвідомлення Бога. Божа милість може врятувати навіть безнадійну людину. Разом із вірою в Бога необхідне позитивне ставлення до життя, замість того, щоб вдаватися до самозасудження чи зневіри. Бог живе у всіх людях, тому до всіх людей потрібно ставитись з повагою.

Значення діяльності Шрі Рамакрішни полягає в тому, що він перший і єдиний святий, який послідовно досягав просвітлення за допомогою різних навчань та конфесій. Він показав, що всі релігії ведуть до єдиного Бога, одні більш повільно, інші – швидше. Шрі Рамакрішна з’явився на історичній сцені в той момент, коли Індія переживала важку духовну кризу. Результатом життєвого шляху Шрі Рамакрішни стало відродження не тільки індуїзму, але й інших релігійних традицій, зокрема християнства,  методом свого безпосереднього духовного досвіду він довів, що вони – істинні.